ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΝΔΥΛΗ


ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΝΔΥΛΗ

                                                   του Στέλιου Καγκιούζη, Αντιστρατήγου ε.α

Τα ποτάμια ανέκαθεν αποτελούσαν πηγές ζωής και πλούτου.Οι άνθρωποι εγκαθίστανται γύρω από τα ποτάμια και αναπτύσσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες,εκμεταλλευόμενοι τα νερά και την εύφορη γη που βρίσκεται στις όχθες των.

Συχνά αποτελούν και τα όρια των κρατών για να στηρίζουν αποτελεσματικότερα την άμυνά τους.

Σε εθνικό επίπεδο οι γέφυρες των ποταμών που συνιστούν οριογραμμή,αποτελούν σημεία στρατηγικής σημασίας για τους αντίπαλους στρατούς.
Στο εσωτερικό της χώρας,οι γέφυρες είναι έργα ζωτικής σημασίας για την μεταφορά αγαθών,υπηρεσιών και μετάγγιση δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Ο Αχελώος(Ασπροπόταμος) αποτελεί στον άνω ρουν του το όριο Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Κατά την εμφύλια σύρραξη (1942-45) αποτέλεσε το όριο μεταξύ των αντιμαχομένων ανταρτικών δυνάμεων ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ και αργότερα 1946-49  μεταξύ του Εθνικού Στρατού και του επονομαζόμενου σήμερα <<Δημοκρατικού Στρατού>> του ΚΚΕ.
Τα βασικά γεφύρια του Αχελώου,στην άνω κοιλάδα του ήταν:
α.Η γέφυρα Κοράκου,που ένωνε την περιοχή της Καρδίτσας με την Άρτα,στο πέρασμα Λιάσκοβο-Πηγών και
β.Η  Γέφυρα Κονδύλη ,που ΄'ενωνε την περιοχή Τρικάλων με την Άρτα στο πέρασμα Μυροφύλλου-Τετρακώμου.Και οι δύο γέφυρες είχαν σπουδαία τακτική σημασία στις αντιμαχόμενες ανταρτικές δυνάμεις του ΕΔΕΣ που δρούσαν στην Ήπειρο και ΕΛΑΣιτών που δρούσαν στη Θεσσαλία.
Η γέφυρα του Κοράκου ανατινάχθηκε από τους ΕΛΑΣίτες τον Μάρτιο του 1949 κατά την υποχώρησή τους προς Γράμμο-Βίτσι.
Η γέφυρα Κονδύλη δέχθηκε επανειλημμένα κύματα προσφύγων που μετακινούνταν άλλοτε προς Ήπειρο,όταν οι ΕΛΕΣίτες επιτίθεντο στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ και άλλοτε προς Θεσσαλία όταν οι ΕΔΕΣίτες αντεπιτίθεντο.
Σήμερα η γέφυρα Κονδύλη αποτελεί το μοναδικό μέσο επικοινωνίας του Μυροφύλλου προς την Ήπειρο.
Η γέφυρα βρίσκεται στο σημείο όπου ο Ασπροπόταμος συσφίγγεται από τις καταπράσινες πλαγιές της Μεσούντας-Τετρακώμου και τις ΝΑ παρυφές του Μυροφύλλου.



Ενδιαφέρον είναι το ιστορικό της κατασκευής της.
Και είναι ενδιαφέρον διότι σπουδαίοι άνθρωποι του χωριού μας ,οι <<γραμματιζούμενοι>> της εποχής,με σοφία και σύνεση,κατηύθυναν
τους συγχωριανούς μας και μονοιασμένοι πέτυχαν την εκπλήρωση του βασικού τους ονείρου.
Την σύζευξη του Αχελώου.
Εκμεταλλεύθηκαν, με συνεργασία και επιδεξιότητα,την ψηφοθηρική ανάγκη των πολιτικών κομμάτων,κατά τις εθνικές εκλογές του 1933 και δέσμευσαν την πλειοψηφούσα παράταξη του στρατηγού Κονδύλη να κατασκευάσει τη γέφυρα.
Ο Στρατηγός κυβερνήτης τήρησε την υπόσχεσή του,άρχισε αμέσως τις εργασίες,και το 1936 ολοκλήρωσε την κατασκευή της γέφυρας που μέχρι σήμερα ανθίσταται στην οργή του Αχελώου.
Τους οφείλουμε τιμή και μνήμη.
Το όλο ιστορικό περιγράφει,ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της προσπάθειας,αείμνηστος δάσκαλος Δημήτριος Παπανικολάου στο βιβλίο του <<Ένας δάσκαλος θυμάται>>.
<<Το Μάρτιο του 1933 θα γινόταν εκλογές.Την Κυριακή,ημέρα των εκλογών,οι ψηφοφόροι Γλύστρας,Γκολφαρίου και Μυροφύλλου είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν.
Η συγκέντρωση των ψηφοφόρων ήταν πρωτοφανής.Ο δικαστικός αντιπρόσωπος δε εμφανίστηκε στο χωριό.(σημ.κατόπιν παρασκηνιακών κινήσεων του ίδιου του δάσκαλου Παπανικολάου).
Από το γραφείο του ιατρού Θανάση Παπαγεωργίου τηλεφώνησα στο Νομάρχη τι πρέπει να κάνουμε.Με διέταξε ο Νομάρχης να διενεργήσω εγώ τις εκλογές και με καθιστούσε υπεύθυνο.Οι εκλογές έγιναν με απόλυτη τάξη και ηρεμία.
Τις εκλογές κέρδισαν τότε ο Κονδύλης και ο Τσαλδάρης. Ο Βενιζέλος έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.
Στα Τρίκαλα όμως υπήρχε μια έδρα κενή και την διεκδικούσαν ο Κονδυλικός Λίτσος και ο Βενιζελικός Χατζηγάκης.
Θέλοντας οι Κονδυλικοί να αυξήσουν τις έδρες τους ακύρωσαν τις εκλογές στο Μυρόφυλλο.Επανάληψη εκλογών κάποια Κυριακή του Σεπτέμβρη του 1933.Την παραμονή των εκλογών ήρθαν στο χωριό οι διεκδικητές υποψήφιοι βουλευτές Λίτσος και Χατζηγάκης.
Με τον γιατρό Παπαγεωργίου επισκεφθήκαμε τους υποψηφίους και τους είπαμε ότι θα υπερψηφιστεί αυτός που θα υποσχεθεί την γέφυρα στο χωριό.
Η ομόφωνη υπόσχεση των Κονδυλικών μας έπεισε.Το χωριό σχεδόν σύσσωμο ψήφισε τον Κονδυλικό υποψήφιο και κέρδισε την έδρα.
Πριν περάσουν 20 μέρες από την εκλογή είδαμε να έρχονται στο χωριό οι Βούλγαρης και Ζαβαρδινός για να κάνουν μελέτη και σε λίγο να φθάνουν μουλάρια κατάφορτα με υλικά που προορίζονταν για τη γέφυρα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών φούσκωσε το ποτάμι και παρέσυρε την ξυλεία.Αποφασίσαμε με τον γιατρό να φέρουμε ξύλα από το δάσος της Μεσούντας έστω και παράνομα.Όλο το χωριό εφοδιασμένο με τσεκούρια έκανε το <<γιουρούσι>> και αφού πέρασε το ποτάμι άρχισε την ξύλευση.Έτσι τελικά ο Αχελώος γεφυρώθηκε>>.Γέφυρα ΚονδύληΓΕΦΥΡΑ ΚΟΝΔΥΛΗ

Το χωριό μας